Poznato je da proljeće izaziva osjećaje boljeg raspoloženja i potrebu intenzivnije aktivnosti u svim aspektima života i rada pojedinca, porodice pa i zajednice.

 

 

Kada želite da se lijepo osjećate i intenzivirate aktivnosti najbolje je početi od uređenja vlastitog doma.

„Ne boj se onoga što ne znaš. Budi uplašen da to nećeš naučiti.“

                                                                                                         Kineska izreka

Bojenjem zidova potpuno transformišete unutrašnji prostor, dajući mu ljepotu, toplinu i osobnost. Vaš dom je Vaš i svijet onih koje volite.

 

 

 

 

DA LI SI SPREMAN ZA AVANTURU?

 

 

„Dobar učitelj vam otvara vrata, ali morate sami da kročite u sobu.“

                                                                                                                 Kineska izreka

Procjena situacije i planiranje budžeta

Pažljivo pogledajte i procenite zidne površine koje treba da okrečite. Izmjerite širinu i visinu svakog zida, pomnožite ih i dobićete kvadraturu koju treba da ofarbate, ali ne zaboravite da od toga oduzmete površinu prozora i vrata. Procijenite koliko će vam boje biti potrebno za svaku površinu i za svaki slučaj planirajte malo više. Ako bojite sami ne trebaju vam sredstva za majstora koja su u ukupnom budžeta nekad najveća.

 

“Ako želiš da nešto bude urađeno kako treba – uradi to sam.”

 

Nabavka materijala

45KM

Za bojenje zidova potrebno vam je sljedeći set kojeg čine: boja za bojenje zidova (bijela ili tonirana boja), valjci, četke, posuda za boju, mrežica za skidanje viška boje, krep traka, zaštitni materijal (za prekrivanje podova i predmeta) i jednokratno odijelo za bojenje.

 

 

Osnovni vodič za bojenje zidova

  • Prije krečenja morate da očistite zidove, naročito u kuhinji, gdje ima mrlja od masti i hrane.

  • Sve rubove zidova oblijepite zaštitnim trakama, a podove i namještaj prekrijte novinama i najlonompreko kojeg još možete dodati veliki sloj platna ili plahte.

  • Ukoliko krečite veću površinu, idealan je valjak od 35 pa čak i 45 centimetara jer zadržava dosta boje, pa brzo možete da prekrečite veću površinu. Za dio oko vrata i prozora odličan je valjak od 23 centimetra.

  • Ako na zidovima primijetite plijesan ili gljivice, nakon gletanja premažite zidove emulzijom protiv plijesni i gljivica ili algicidom- dezinfekcijskim sredstvom koje sprečava razvoj zidnih algi i plijesni.

  • Valjak operite u vodi s malo tekućeg sapuna kako bi maknuli sa valjka sva viseća vlakna koja bi u suprotnom mogla završiti na vašim zidovima.

  • Valjak nakon toga morate dobro ocijediti i zatim ga možete koristiti za bojenje bez prethodnog sušenja.

  • Preporučujemo da započnete s bojanjem plafona jer će vam u protivnom boja kapati na obojene zidove, a zatim pomoću plosnatog kista premažite sve uglove i spojeve zidova i stropa

  • Iskusni moleri posao počinju tako što prvo kreče uglove i ivice, a onda zidove dok je boja u uglovima još vlažna.

  • Kada krečite zid, boju nanosite odozgo prema gore ili u obliku slova W, a zatim prelazite s valjkom s lijeva na desno.

 

 

U nastavku pogledajte nekoliko kreativnih ideja koje možete uraditi sami:

 

Najbolji efekat se postiže u društvu kad jedni kreče plafon, drugi ivice i uglove, a trećii zidove. Ostatak ekipe vodi računa o raspoloženju i osvježenju pa avantura moze da počne!
LIMPIO DOO